Skillnaden mellan naprapat, kiropraktor och sjugymnast

17 juni, 2020

”Vad är egentligen skillnaden mellan en naprapat, kiropraktor och sjukgymnast”? Det är den absolut vanligaste frågan jag får, alla kategorier, i alla möjliga olika sammanhang, inte bara på kliniken.

Nu tänkte jag berätta min syn på saken. Och det är så jag brukar förklara; att det just är min version och om ni frågar kiropraktorn eller fysioterapeuten får ni dennes svar men här får ni mitt.

Jag skulle säga att naprapati är kiropraktik, mjukdelsbehandling (massage, triggerpunktsbehandling, stretching, nervmobilisering mm.) och sjukgymnastik i en perfekt kombination. Det är just den kärnan att kombinera behandlingsteknikerna med både mjukdelsbehandling och ledbehandling (manipulation och mobilisering) tillsammans med diverse rehabövningar som är just en oslagbar kombination. Steg ett är att först hjälpa personen ur smärta och spänningar med behandling, väldigt mycket ”hands on”, det skulle jag säga är just naprapatens signum. Men vi är också noga med att poängtera vikten av att deras eget ansvar i deras hälsa men vi hjälper gärna till att hitta lösningar på hur människor ska hitta tid och lust för träning.

En smärtproblematik oavsett om det är en akut nackspärr, ryggskott eller något mindre akut besvär har nästan alltid både ett muskelengagemang, en spänning eller krampaktighet i en eller flera muskler som också orsakar dålig rörlighet i ryggraden, segmentell rörlighet dvs rörlighet i leden. Eller vise versa att vi får en stelhet i leden som sen orsakar dålig funktion i den tillhörande muskeln som därefter kan börja krampa och smärta. Vi kan likna ryggraden vid en cykelkedja där det är största vikt att alla leder fungerar tillsammans. Därför anser jag att behandla både muskel och led tillsammans är en enorm fördel för att få bort smärta och för att nå bästa möjliga resultat.

Jag brukar också förklara att det är viktigt att du är hos en terapeut som du litar på och trivs med att det många gånger är viktigare än om du är hos en naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast/fysioterapeut . Att du känner att du blir lyssnad på och får den hjälp som du önskar. Det samarbetet eller kontakten mellan patient och terapeut kallas ibland för ”patientalliansen”. Det är då det bästa samarbetet sker; när vi förstår varandra, hur vi som naprapat kan bemöta förväntan och önskemål och infria förhoppningar om mindre smärta, rörligare kropp osv

Det ska sägas att det finns såklart kiropraktorer som jobbar mer likt en naprapat med mer mjukdelsbehandling och längre behandlingstid, på samma sätt som det finns naprapater som jobbar mer som en kiropraktor. Jag har lärt mig massor av duktiga kiropraktorer och sjukgymnaster och har fina samarbeten med många av dem.

Jag valde att bli just naprapat dels för min kärlek till idrott och motion men också för att jag tycker att vi, som naprapater, har så många olika verktyg till att hjälpa människor till en bättre hälsa och välmående.

Trevlig midsommar på er alla!

Vänliga hälsningar
Sara

 

Skillnaden mellan naprapat, kiropraktor och sjugymnast