Min syn på naprapati

12 maj, 2020

Naprapati är för mig så mycket mer än den manuella behandling som vi utför. Det är alltifrån vad du äter, sömnen, trivsel på jobbet, motionsvanor, till relationer i din närhet som formar den du är.

Naprapati är att se till helheten för personen du har framför dig, att ställa de rätta frågorna så att vi får fram den informationen vi behöver för att kunna ge den bästa tänkbara vård. Det är allt från att se till de livspussel och stress som folk har runt sig, komma med förslag till lösningar på deras situation. Att vara katalysatorn till en förändrad livsstil, ge adekvata träningsövningar, peppa någon till att börja träna osv. Det är, till exempel, inte ovanligt att stress ger nackspärr, ryggskott eller någon annan akut smärta.

Denna helhet var en stor anledning till varför jag valde just detta yrke framför de andra manuella vårdformerna. Jag tycker jag kan ge så mycket mer till mina patienter genom kombinationen av behandling, hemträning och få folk att förstå sig på helheten i sin hälsa.

På kliniken möter jag alla typer av människor: tränade som otränade, stressade karriärsmänniskor som elitidrottare, motiverade som omotiverade, men det är lika spännande och utmanande att nå fram till varje person. Många gånger behöver jag ta bort den akuta smärtan innan det är tal om träning men någon ”hemläxa” brukar alltid följa med hem efter en behandling. Därifrån kan vi sedan jobba vidare med att hitta nyckeln till förändring i sin hälsa, kanske att börja träna en gång i veckan på Friskis för någon eller hålla sig skadefri och kunna springa långlopp för en annan. Allt handlar om att möta den sökandes behov och önskningar/målsättning.

Vi jobbar både med prehab och rehab. Några vill komma preventivt för att motverka kontorsspänningar, andra ”trillar in” bara när de fått det där ryggskottet och en del söker oss för att få hjälp med att utforma ett personligt träningsprogram till dem. Andra vill få hjälp med en löpkonsultation för att förbättra sin löpteknik.

Just löpning är ett bra exempel på mitt eget arbete med min helhet, där jag får ut så mycket mer än bara träning. Jag behöver löpningen för att hantera livets alla utmaningar. Det är min meditation och träning i ett. Det har även gett mig stora utmaningar och äventyr och även fantastiska naturupplevelser och underbara möten med människor.

Jag sprang hinderbanor i skogen redan som 8 åring, började tävla i 10 årsåldern och fortsatte därefter till Löpargymnasiet i Sollentuna. Efter gymnasiet la jag, av olika anledningar, tävlingsskorna på hyllan men jag har ändå fortsatt att springa. För 5 år sedan började jag springa trail-lopp och har sedan dess tävlat i berg, öken, skog och vid hav i distanser från 13 till 130 km.

I och med detta intresse och livsstil har det fallit sig naturligt att ta in det i mitt professionella liv både på bänken, i gymmet eller utomhus med löpkonsultationer. Min inriktning har gjort att många löpare sökt sig till mig för behandling eller träningsråd, allt från nybörjare, målmedvetna motionärer eller elitlöpare. Det är alltid lika spännande att ta reda på olika personers målsättningar och utmaningar.

För mig är det viktigt att vi jobbar tillsammans mot målet och att den som söker mig förstår att den egna hälsan är ens eget ansvar men att vi hjälps åt på vägen dit.

Alla de här bitarna och mer än så är det tänkt att jag ska att skriva om i den här bloggen. Kom gärna med förslag på ämnen ni vill att jag ska ta upp.

/Sara

Min syn på naprapati