Hemmakontoret

25 maj, 2020

Söndag morgon, jag sticker ut på en löptur i ett svalt, stilla försommarregn, siktar mot de underbara stigarna runt Hovdala, för att fundera ut veckans blogginlägg. (Om du inte varit där och vandrat eller sprungit så kan jag varmt rekommendera dig att ta dig dit för en hel eller halvdagstur i underbar natur.)

Medans jag springer och njuter av den massiva ljudmatta av fågelkvitter och doften av mylla funderar jag på bloggen, vad är det folk frågar mig som naprapat mest om just nu? Jo hemmakontoret.  Hur ska jag sitta, vad ska jag göra för att inte få ont osv så det känns som något jag vill skriva några rader om.

Det är knepiga tider just nu när vi, förutom allmän oro i samhället, också förväntas jobba hemmifrån Hemmakontoret kan se väldigt olika ut för människor. Det kan vara pinnstolen vid köksbordet eller den väldigt nedsuttna soffan och laptopen i knäet.

Jag ska börja med att påpeka att det inte finns någon perfekt arbetsposition varken hemma eller på kontoret som funkar många timmar i sträck. Vi är gjorda för rörelse och det betyder att vi behöver många pauser med rörelser och att variera vår arbetsställning från sittande till stående och på olika stolar eller varför inte på huk, för att inte få ont. Det kan betyda att du sitter en stund vid köksbordet för att sen flytta dig till en högre möbel som till exempel en hylla och ställa upp datorn där och stå en stund.

Jag skulle ändå föreslå att, om möjligt, skaffa en större skärm och en separat tangentbord för att ”docka in” din laptop vid ett riktigt skrivbord men att ändå variera position som jag beskriver ovan. För det som händer när du sitter hemma och jobbar är att du blir väldigt mycket mer stillasittande än när du är på kontoret. Tänk bara allt du vanligtvis rör dig på en dag: till och från jobbet, till kopiatorn, kaffeautomaten och till kollegorna för att fråga något mm men nu blir det ofta direkt till köksbordet med datorn, kaffet inom 2 meter och toan kanske ytterligare några meter bort.

Här skulle jag föreslå att faktiskt ta en promenad på morgonen innan du sätter dig och börjar jobba, för att simulera att du går till jobbet.

För att sen inte bli sittande timme efter timme får du sätta larmet på telefonen för komma upp och röra på dig, förslagsvis en gång i timmen (helst var 30e minut). Då kan du gärna göra olika rörelser eller övningar varje gång. Till exempel stretch av bröstmuskler en gång, 10 benböj en annan gång och tredjegången kanske cobran, en hållningsövning för att stärka de nedre skuldermusklerna. Den kan göras stående eller liggande på golv eller på en pilatesboll. Det är lättare att förklara övningar med bild och/eller film så kolla gärna in vårat instagramkonto där vi lägger ut olika bra övningar för hemmajobbare.

Sen har vi möteshysterin, om jag får säga så. Nu verkar det ibland vara dagar totalt fullproppade med skype- och zoom-möten där det verkar vara svårt att få till pauser. Mitt starkaste förslag i de här situationerna är att ändå försöka stå och gå runt i rummet när tillfälle ges så att du inte blir sittande hela dagen eller stänga av kameran en stund för att röra dig lite under mötet. Om möjligt försöker du planera in mötena lite glesare så att du har egen arbetstid och kanske en lunchpaus mellan dina olika möten.

Ett annat tips är att försöka få till din träning på lunchen, i alla fall ett par dagar i veckan, för att ”bryta av” dagen lite.  Det kan vara en löptur, lite utegympa eller varför inte ett yogapass som leds online eller via en app. Det finns så många olika hemmaträningstips, coachning online och diverse appar att följa för att få till bra variation på träningen.

Och om du redan har hunnit få ont så är du välkommen att boka in en tid hos någon av oss. Vi kan du hjälpa dig att komma ur den onda cirkeln genom behandling och därefter fortsätter du ditt rörligare liv med några av mina tips ovan.

Lycka till!

Bästa hälsningar

Sara

Hemmakontoret