En näve blåbär och mina tankar om nackspärr

3 september, 2020

Det är som i en tropisk regnskog, varmt och fuktigt, när jag sticker ut i skogen på kantarell-rekar-rundan; Jag har lovat barnen att sticka ut och spana så att de inte behöver gå ut i skogen i onödan (läs: lata barn=).

De senaste dagarnas regn har redan gjort god nytta i svampskogen och jag ser flera fina, ganska stora gula kantareller, jag springer omvägen över myren hem och tar en stor näve blåbär och börjar summera jobbveckan som varit. Den har innehållit ett par akuta nackspärrar och jag tänker att jag kanske ska skriva några rader om just det. Hur jag tänker kring orsak och behandling av nackspärr.

Akut smärta är obehagligt och många gånger skrämmande. En smärta som hugger, ilar, krampar och kanske strålar helt oföutsägbart är oerhört svår att hantera. Den är oberäknelig och läskig. Du kan knappt röra på huvudet och om du kan, vågar du det nästan inte eftersom det plötsligt kan hugga till och göra infernaliskt ont.

Det jag brukar göra allra först när du kommer med en akut nackspärr till mig är att undersöka vilka strukturer som verkar vara påverkade. De allra flesta fallen är det muskler och leder som är stela och krampaktiga. Jag undersöker om det finns tecken på diskbråck eller nervrotsinklämningar och andra allvarligare diagnoser . Därefter börjar jag behandla. Först och främst vill jag få igång rörligheten igen för då brukar smärtan minska, ibland försvinner den direkt efter behandlingen och ibland tar det ett par dagar. På det sättet är en ”vanlig” nackspärr ganska tacksam att behandla. Jag brukar mjuka upp lite först; kanske trycka lite triggerpunkter (spända muskler), kanske massera lite och därefter ledbehandla med manipulation (det som är möjligt utan för mycket smärta) och mobilisering om det inte går. Manipulation är när vi ger en snabbare impuls till leden, då det kan knaka och mobilisering är när vi låter patienten försiktigt arbeta emot i rörelsen, för att försiktigt öka röligheten i leden.

Jag brukar boka in återbesöket redan efter 2-3 dagar och skicka med lugnande ord om att smärtan är jobbig men inte farlig, att det är ett kramtillstånd men ingen vävnadsskada och att hen därför ska röra sig så mycket det går.  Det är oerhört viktigt att få bort rörelserädslan kring de akuta tillstånd som nackspärr och ryggskott, allt för att bryta ”smärtcirkeln” du väldigt snabbt hamnar i. Görs inte det riskerar en akut smärta övergå till långvariga smärttillstånd.

Jag kan skicka med en enkel hemövning, tex en rörelseövning för nacke och bröstrygg, eller en stretchövning., redan vid första tillfället men oftast blir det vid återbesöket jag ger övningar.

Nackspärr orsakas inte av drag, det kan möjligtvis utlösas av det men främst beror det på obalans i musklerna runt nacken och en bra bit ner mellan skulderbladen, där vissa kanske är överaktiva medans andra är underaktiverade. Här kommer livsstilsfaktorer som kontorsarbete (för mycket sittande och numera hemmaarbetande kanske), stress, dålig sömn, dåligt med motion och rörelse, dålig trivsel på jobbet osv in i bilden och som bidragande orsak till det akuta tillståndet.

Mitt tips är att söka (naprapat) direkt och inte gå dragandes med smärta under lång tid. Det finns ett klart samband med hur länge du gått med ett besvär och hur lång rehabiliteringstiden och även hur många behandlingar som krävs innan det går över. Det är billigare och mindre lidande att söka hjälp i tid!

Varma hälsningar

Sara

En näve blåbär och mina tankar om nackspärr