Löpkonsultation

2 juni, 2020

Veckan som varit har innehållit en löpkonsultation i fantastisk försommarkväll när solen värmde och Botans alla blommor stod i full prakt. Det är en ynnest att få jobba utomhus för en friluftsälskande toka som jag. Det är dessutom vansinnigt roligt att hjälpa någon som är intresserad av samma sak som jag, just löpning. Det är extra roligt när personen är super-taggad och ger sitt yttersta vid alla övningar.  Det är då jag vet att det kommer att bli jättebra resultat.

De här konsultationerna är för precis alla nivåer, jag utformar dem individuellt efter önskemål, behov och dagsformen på klienten. Upplägget är i stora drag att jag inför vårt möte vill ha ett mejl med bakgrundsinformation för att just kunna lägga upp passet på bästa möjliga sätt för just den personen. Då vill jag veta skadehistorik, målsättning med löpningen, eventuell skadekänning just nu och hur länge personen har sprungit mm.

Det kan handla om en nybörjare som precis har börjat springa och vill klara Lundaloppets 5 km lopp till någon som vill bättra på sin maratontid och hålla sig skadefri eller för någon annan att klara av att hänga med barnen på en löptur i skogen.

När vi sen träffas värmer vi upp lite först och därefter filmar jag lite hur löpsteget ser ut innan vi jobbar igenom alla övningar. Jag börjar med att gå igenom vilken rörlighet klienten bör göra innan eller under passet, när det är klart kör vi ett urval av mina favorit-löpskolningsövningar för att få igång löpsteget, få igång drivet och få till landningen under kroppen. Därefter går jag igenom hur vi kan träna backlöpning både kort och lång backe samt utförslöpningen, som jag upplever att många missar att öva på och att det finns massor att vinna på att vara duktig på. Både vad det gäller energiförbrukning och fart vilket gör det lättare att springa fortare på milen-rundan om det är målet.

Efter det kör vi tekniklopp för att se och känna om det blivit någon skillnad mot innan. Jag filmar och vi kan faktiskt många gånger se att det händer mycket av bara några få övningar. Vi avslutar med att jogga tillbaka till kliniken där vi går igenom stretch/rörlighet för efter löppassen. Jag förklarar varför det är viktigt att jobba med rörlighet på olika sätt innan, under och efter passet samt svarar på frågor som dykt upp under passets gång. Det kan vara frågor om allt från övningar till mer specifikt träningsupplägg.

Jag tycker att det är extra intressant och givande som naprapat att komplettera mina behandlingar med exempelvis dessa löpkonsultationer då jag har möjlighet att se en klient, som jag kanske haft på bänken med någon skada, även ute springandes. Jag har fördelen att själv ha sprungit sedan barnsben, haft en elitsatsning och egna erfarenheter av löpningen både träningsuppläggsmässigt och tävlingsmässigt. Till det har jag ”naprapat-ögonen” där jag kan förstå helheten om hur stelheter och svagheter kan ge sig till känna och uttryck i löpsteget och vad som kan göras åt saken.  (Det tror jag att klienter som söker mig upplever som en trygghet. ”Jag vet vad jag pratar om” typ.)

Det ligger i tiden att träna ute och vad passar bättre än löpning just nu? Kan jag hjälpa dig att tycka att det är ännu roligare att springa när det går lite lättare, hålla dig skadefri och förbättra något personligt rekord så är verkligen uttrycket ’delad glädje är dubbel glädje’ oerhört passande. Jag blir så himla glad över att få en race-rapport efter något lopp som någon har haft som sitt stora mål och höra att det gick bra och var så skoj så att hen nu är anmäld till något nytt lopp framöver. Jag vill ju att folk ska kunna springa hållbart och långsiktigt med stora eller små mål framför sig.

Är det här intressant för dig så hör av dig så kan vi boka in en konsultation!

Varma hälsningar Sara

Löpkonsultation